İzmir’de su krizi derinleşiyor! 40 günlük rezerv kaldı

İzmir’in içme suyunun en büyük kaynağı olan Tahtalı Barajı’nda doluluk oranı %6,71’e gerilerken, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, kentte yalnızca 40 günlük içme suyu kaldığını açıkladı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İzmir’de su krizi derinleşiyor! 40 günlük rezerv kaldı
DHA
Kaynak DHA

İzmir’de kuraklık ve düşük yağış miktarı nedeniyle barajlardaki su seviyesi hızla düşüyor. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İZSU) verilerine göre günlük ortalama 700 bin metreküp su tüketilen kentte, en büyük kaynak olan Tahtalı Barajı’nın doluluk oranı %6,71’e kadar indi. Diğer barajlarda da durum kritik: Alaçatı Kutlu Aktaş %1,39, Ürkmez %7,02, Balçova %21,16 ve Güzelhisar %54,91 seviyesinde. Gördes Barajı ise tamamen kurudu.

“BARAJLARDA SU BİTTİ, 40 GÜNLÜK REZERV KALDI”

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’in su rezervlerinin kritik eşikte olduğunu belirtti. Yaşar, “Tahtalı Barajı’nda aktif doluluk 19 milyon metreküpe düştü. Bu, yaklaşık 40 günlük su anlamına geliyor. 1 yıllık ihtiyacın altına inildiğinde, su bitiyor demektir” uyarısında bulundu.

SU YÖNETİMİNDE HATALAR

Prof. Yaşar, İzmir’de barajlar doluyken bile kuyulardan su çekildiğini, bunun da hem maliyeti artırdığını hem de akiferleri tükettiğini söyledi. Yaşar, “2010-2022 arasında barajlar %80 doluydu.

Buna rağmen kuyular kullanıldı. Şimdi Manisa’da her gün 220 bin metreküp su yer altından çekiliyor, Göl Marmara kurudu, obruklar oluşmaya başladı. Bu hatalar nedeniyle bugün krizin ortasındayız” dedi.

TARIM VE TÜKETİMDE ÖNLEM ÇAĞRISI

Yaşar, dünya genelinde kuraklıkla mücadele için alınan önlemleri hatırlatarak Türkiye’nin geç kaldığını söyledi. “Amerika, İngiltere, Almanya ve İspanya’da çim sulamak, havuz doldurmak ve çok su isteyen tarım ürünleri yetiştirmek yasaklandı. Biz ise ancak su bitince tedbir almaya başladık” ifadelerini kullandı.

ACİL PLANLAR ŞART

Önümüzdeki hafta Tahtalı Barajı’ndaki doluluk oranının %5’in altına ineceğini belirten Prof. Yaşar, gri suyun tarımda kullanılması, kayıp-kaçak oranlarının düşürülmesi ve deniz suyu arıtma projelerinin devreye alınması gerektiğini söyledi.

Ayrıca planlı kesintilerin geç kalındığını dile getirerek, “Belediye geçen yıl kesintilere başlamalıydı. Deniz suyu arıtma projeleri şimdiden hazır olmalıydı” dedi.

Yorumlar

Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa