Doğu Akdeniz'de balıkçılar mavi sulara açıldı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde 2025-2026 Balık Av Sezonu düzenlenen törenle açıldı. Beş aylık yasağın ardından yeniden denize açılan balıkçılar, “Vira Bismillah” diyerek Akdeniz’in mavi sularına yelken açtı.
İskenderun Balıkçı Barınağı’nda gerçekleştirilen açılış törenine Hatay Valisi Mustafa Masatlı, İskenderun Kaymakamı Muhammet Önder, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu ve ASHİB Başkanı Yüksel Akgöl katıldı. Mehter takımının gösterisiyle başlayan programda denize açılacak balıkçılar için dualar edildi.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, av sezonunun yeniden başlamasının önemine değinerek,
“Beş aylık av yasağının Akdeniz’in biyoçeşitliliğine katkısını önemsiyoruz. 15 bin balıkçı gemimiz yalnızca sofralara ürün taşımıyor, aynı zamanda denizlerdeki egemenliğimizin teminatı olarak bayrağımızı dalgalandırıyor” ifadelerini kullandı.
“SOFRALARIMIZI BEREKETLENDİRİYORLAR”
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Akdeniz’de balıkçılığın diğer bölgelere göre 15 gün daha geç başladığını hatırlatarak, balıkçıların ülke ekonomisine katkısına dikkat çekti:
“Balıkçılarımız sadece kendi geçimini sağlamıyor, aynı zamanda sofralarımızı bereketlendiriyor ve Avrupa Birliği’ne ihracata katkı sunuyor. Denizlerimiz balık dolu, sofralarımız bereketli olsun diyoruz. Vira bismillah!”
ORTADOĞU PAZARINA AÇILIM
ASHİB Başkanı Yüksel Akgöl, Hatay’ın 1970’lerden beri Avrupa ve Ortadoğu’ya ihracat yaptığını ancak Suriye savaşıyla bu pazarın daraldığını hatırlattı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın desteğiyle Arap Yarımadası’na daha kolay erişim sağlanacağını belirten Akgöl, bunun ihracat için kritik bir adım olduğunu söyledi.
DENİZLERDE KİRLİLİK UYARISI
Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu ise balıkçılığın dünya ortalamalarının çok altında olduğunu belirtti:
“Türkiye avcılık ve yetiştiricilikte dünya ortalamasının yüzde 0.3’lerinde. Yunanistan istihbaratla çalışıyor, balık popülasyonunu artırıyor. Bizde üniversiteler uzmanlık sunsa da uygulamada sorun var. Kirliliğin yüzde 60-70’i tarımsal gübrelerden kaynaklanıyor. ODTÜ gibi kurumların bilgi birikiminden yeterince faydalanılmıyor.”
BALIK EKMEK İKRAMI VE DENİZE AÇILIŞ
Programda katılımcılara balık ekmek ikramı yapılırken, balıkçılar da teknelerini hazırlayarak yeni sezon için denize açıldı. Tören, hem umutların hem de sofralara bereket taşıyacak yeni av döneminin başlangıcı olarak kayda geçti.