Ceviz Reçeli Nasıl Yapılır, Püf Noktaları Nelerdir?
Ceviz Reçeli baya zahmetli bir reçel olmasının yanında çok lezzetli bir reçeldir.
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Ceviz reçeli, henüz ham haldeki cevizlerden yapılır. Yapımı diğer reçellere göre zahmetli bir reçeldir.
Bu reçelin yapımına mayıs ayı gibi başlanır, cevizler tam olgunlaşmamış olur.
Ceviz reçeli, bal kabağı reçeline benzer, onun gibi kireç kaymağına yatırılarak yapılır.
Kireç kaymağını nereden bulacağız diyorsanız; inşaat malzemesi satan yerlerde ve aktarlarda bulabilirsiniz.
Ceviz reçeli, metabolizma ve sindirim sistemini hızlandırarak vücuda da destek olur.
Peki, Ceviz Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzemeler;
- 1kg.olgunlaşmamış ceviz
- 1su bardağı kireç kaymağı
- 1kg.toz şeker
- 6su bardağı su
- 5adet karanfil
- 1çorba kaşığı limon suyu
Nasıl Yapılır?
- Ham cevizlerin kabuklarını çok ince olacak şekilde soyun.
- Büyük bir kavanoza üzerlerine geçecek kadar içme suyu koyun.
- 2 gün boyunca o suyun içerisinde beklesinler sonra günde 3 kere, 7 gün boyunca suyunu değiştirerek cevizleri içme suyunda bekletmeye devam edin.
- Sudan çıkardığınız cevizleri 1 gün boyunca kireç kaymağına yatırın.
- 1 günün sonunda cevizleri 2-3 su yıkayın ve hafif yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika kadar normal suyun içerisinde haşlayın. Sonra süzüp soğuk suya atın
- Cevizler sivri bir cisimle(kürdan, şiş) delerek içersindeki acı suyun çıkmalarını sağlayın.
- Su, şeker ve limon suyu ile kıvamlı bir şerbet hazırlayın.
- Deldiğiniz ve acı suyunu çıkardığınız cevizleri karanfillerle beraber şerbetin içerisine atın.
- Şerbeti kıvam bulmaya başlayınca ocaktan alın ve tencerenin üzerine bir tülbent örtüp 1 gün boyunca güneşin altında bekletin.
- Ertesi gün ceviz tanelerini süzerek kenara alın ve şerbeti tekrardan kaynatın. Kıvamı iyice koyulaşınca cevizleri de içerisine ekleyip. Soğumasını bekleyin.
- Reçel iyice soğuyunca kavanozlara koyup buzdolabında saklayın.
Püf Noktaları Nelerdir?
Cevizle uğraştığınız bütün süre boyunca lateks eldiven kullanamayı unutmayın. Yoksa haftalar boyunca cevizin elinize yaptığı lekelerle uğraşmak zorunda kalırsınız.