Osmanlı Mutfağı: Buğdaylı Balık Çorbası Tarifi
Osmanlı mutfağındaki çorba çeşitleri, dönemin zengin mutfak geleneğinin bir yansımasıydı ve farklı bölgelerde farklı şekillerde hazırlanabilirdi. Günümüzde de bazı Osmanlı çorba tarifleri, geleneksel mutfaklarda hala sıkça bulunmaktadır. Klasik çorbalardan sıkılanlara...
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Buğdaylı Balık Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 7 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 orta boy soğan
- Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
- Yarım demet ince kıyılmış taze nane
- Yarım su bardağı sirke
- 1 kg levrek ya da kefal
- 250 gram kabuksuz keşkeklik buğday
- 2 litre su
- 2 adet yumurta sarısı
- Yarım limon suyu
Buğdaylı Balık Çorbası Nasıl Yapılır?
- Soğanlar kızgın zeytinyağının içine atılır
- Üzerine biraz tuz serpilir ve pembeleşinceye kadar kavrulur
- İnce kıyılmış maydanoz ve nane eklenir
- Biraz daha kavrulur, su ve sirke koyulur, 10 dakika kaynatılır
- Ardından ocaktan alınıp süzgeçle temiz bir tencereye su aktarılır
- Sirkeli suyun içerisine balıklar koyulur ve kapağı kapalı şekilde iyice pişirilir
- İyice pişen balıklar tencereden çıkarılıp derisi ve kılçıkları ayıklanır
- Bu sefer de balıklarla pişen bu su tekrar temiz bir tencereye süzülür
- Başka bir tencerede buğdaylar yumuşayıncaya kadar haşlanır
- Pişen buğdaylar süzülür ve sirkeli balıklı suya karıştırılır
- Başka bir kapta yumurta sarıları ve limon çırpılarak terbiye yapılır
- Çorbanın suyundan azar azar katılarak karıştırılır, ardından çorbaya sürekli karıştırarak yavaşça eklenir
- Bir taşım kaynatıldıktan sonra balık etleri ister kaselere pay edilir, ister tencerenin içinde karıştırılarak servis edilir