Kocaeli'de 648 kişi tavuktan zehirlendi: "Öldürmeye teşebbüs"

Prof. Dr. Vedat Göral, 648 kişinin tavuk dönerden zehirlenmesi ile ilgili açıklamada yaptı. Göral, açıklamasında, "öldürmeye teşebbüs" vurgusu yaptı.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
648 kişi tavuk dönerden zehirlendi: ''Öldürmeye teşebbüs'' vurgusu!
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

KOCAELİ'DE DÖNERCİDE YAŞANAN ZEHİRLENME OLAYI: 648 KİŞİ HASTANEYE BAŞVURDU

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde bir dönerci işletmesinde tüketilen tavuk döner nedeniyle 648 kişi mide bulantısı, ateş ve kusma şikâyetleriyle hastanelere başvurdu. Olayın ardından işletme sahipleri K.Y. ve E.T. gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüpheliler, nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı.

İŞLETMENİN FAALİYETİ DURDURULDU

Körfez Belediyesi ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, yaşanan zehirlenme olayının ardından işletmeye müdahale etti. Dönerci dükkanı mühürlenerek faaliyeti durduruldu. Yetkililer, gıda zehirlenmesinin nedenini belirlemek amacıyla kapsamlı bir inceleme için düğmeye basarak olayın sorumluları hakkında yasal işlem başlattı. 

KOCAELİ VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Kocaeli Valiliği, yaşanan gıda zehirlenmesi vakalarına ilişkin açıklama yaptı. Gıda kontrol ekiplerinin aldıkları numunelerin test sonuçlarının Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği'ne uygun çıkmadığını belirten Kocaeli Valiliği, numunelerde sağlığı tehdit edebilecek seviyede bakteriyel kontaminasyon tespit edildiğini ifade etti.

TAVUK DÖNERDEKİ CİDDİ RİSKLER

Prof. Dr. Vedat Göral, NTV'ye yaptığı açıklamada, tavuk döner tüketiminin sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını vurguladı. Döner yapımında bazen çamaşır suyu ile beyazlatılmış tavuk parçalarının kullanıldığını belirten Göral, kötü koşullarda saklanan ve çöpe atılacak haldeki tavukların döner üretiminde kullanılmasının son derece yanlış ve tehlikeli bir yöntem olduğunu söyledi. Göral, bu tür uygulamaların "öldürmeye teşebbüs" anlamına geldiğini ifade etti.

SALMONELLA VE ENFEKSİYON RİSKİNE DİKKAT

Göral, tavuk döner zehirlenmesinin genellikle Salmonella, Campylobacter ve Clostridium perfringens gibi bakterilerden kaynaklandığını belirtti. Çiğ ya da az pişmiş tavuk etlerinde bu risklerin daha yüksek olduğunu açıklayan Göral, hijyen eksikliklerinin, merdiven altı üretimin ve uygun olmayan saklama koşullarının büyük tehdit oluşturduğunu söyledi. Göral, hamilelerin, çocukların ve kronik hastalığı olan kişilerin bu tür gıda kaynaklı zehirlenmelere karşı daha büyük risk altında olduğunun altını çizdi.

YEMEKLE BİRLİKTE SUNULAN GIDALARIN HİJYENİNE DİKKAT

Göral, tavuk dönerin yanında sunulan salata ve ayran gibi gıdaların da hijyenik koşullarda hazırlanması gerektiğini belirtti. Bu gıdaların temiz olmaması halinde bağırsak enfeksiyonlarına yol açabileceğini vurgulayan Göral, bu nedenle tüketicilerin yalnızca hijyenik ve güvenilir yerlerden yemek yemeleri gerektiğini ifade etti.

Yorumlar

Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa