Başkent Ankara'da “Buğdayın Yolculuğu Bilim Kafe Etkinliği” düzenlendi
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından düzenlenen “Buğdayın Yolculuğu Bilim Kafe Etkinliği”nde buğdayın tarihi, kültürü ve sağlıklı ekmek yapımının incelikleri uygulamalı olarak anlatıldı.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Bilişim Ofisi tarafından düzenlenen “Buğdayın Yolculuğu Bilim Kafe Etkinliği” ile ekmek yapımı atölyesi, Ulucanlar Sanat Sokağı’nda gerçekleştirildi.
Etkinlikte, üniversitenin Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Asuman Kerkez, katılımcılara buğdayın yolculuğunu ve ekmek yapımının püf noktalarını anlattı.

BUĞDAYIN TARİHİ VE KÜLTÜRÜ ELE ALINDI
Kerkez, buğday üzerine uzun süredir akademik çalışmalar yürüttüğünü belirterek, bu alanda toplumda çok sayıda soru işareti bulunduğunu söyledi.
Kerkez, etkinlik kapsamında buğdayın tarihsel sürecini ve kültürel önemini ele aldıklarını vurgulayarak, zamanla buğday ve buğday kültürüne yabancılaşıldığını ifade etti.

“Hangi buğday yenmeli, nasıl tüketilmeli ve sağlıklı yaşam felsefesiyle nasıl örtüşmeli gibi sorulara cevap verdik” diyen Kerkez, farklı buğday türlerinin ekmek yapımındaki sonuçlarını da uygulamalı olarak gösterdiklerini kaydetti.
EKŞİ MAYA VE GLUTEN SORULARINA UYGULAMALI YANIT
Atölye kapsamında ekşi mayanın glüten üzerindeki etkisinin de ele alındığını belirten Kerkez, katılımcıların merak ettiği birçok konunun uygulamalı olarak anlatıldığını söyledi.
Önceden hazırladığı pişmiş ekmekleri ve ekşi mayayı etkinliğe getirdiğini aktaran Kerkez, kullanılan ekipmanların tanıtıldığını ve farklı unlarla yapılan işlemlerin ekmek üzerindeki etkilerinin birebir gösterildiğini ifade etti.

Sağlıklı buğday ve ekmek formlarını uygulamalı şekilde anlattığını belirten Kerkez, bu tür etkinliklerle özellikle kadınlara rehberlik etmenin kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu dile getirdi.