Ahtapot yahni Tarifi
Davet sofralarınıza çok yakışacak.
BÜ
Büşra Ünal
Yazar
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BÜ
Büşra Ünal
Yazar
Ahtapot yahni Tarifi
Malzemeler:
Ahtapotu haşlamak için:
- 1,2 kg ahtapot (bütün halde)
- 800 ml su
- 2 yemek kaşığı kırmızı şarap sirkesi
Ahtapotu pişirmek için:
- 1 adet kuru soğan (Büyük parçalar halinde kesilmiş)
- 1 adet kırmızı soğan (Büyük parçalar halinde kesilmiş)
- 1 adet büyük diş sarımsak (Halka doğranmış)
- 2 adet defne yaprağı
- 1/2 adet yeşil limon (suyu ve kabuğu)
- 1/2 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 bardak kırmızı şarap
- 1 tatlı kaşığı karışık tane biber
- 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 bardak ahtapotun haşlama suyu
- 1 adet küp doğranmış patates
- 10 adet hafif ekşi yeşil zeytin
Nasıl Yapılıyor:
- Ahtapot düdüklüde sirke ve 800 ml. su ile en az 1 saat yüksek buharda pişirildikten sonra ahtapotun bacakları parmak boyunda kesilir (Kafası da arzuya göre kullanılabilir, ancak kafa eti bacaklar kadar yumuşak olmayacak)
- Derin bir tencerede yada güveçte soğan ve sarımsak orta - yüksek ateşte zeytinyağında 10 dakika sotelenir
- Soğanların rengi hafif şeffaflaşınca domates ve biber salçası eklenir ve 5 dakika orta-yüksek ateşte çevirilir
- Üstüne ahtapot, yeşil limon suyu ve kabuğu, çeşitli tane karabiberler, tuz, defne yaprağı, kişniş tohumu eklenir ve 5 dakika daha tüm malzemeler birlikte sotelenmeye devam edilir
- Daha sonra şarap ve ahtapotun haşlama suyu, patates ve yeşil zeytin ilave edilir
- Tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte 40-45 dakika daha pişirilir ve sıcak servis edilir
